Informatisering is al jaren één van de vakgebieden binnen KienIA. Dit vakgebied gaat nu verder onder de naam Procesoptimalisatie. Elles de Vries van KienIA: “Met de nieuwe naam willen we opdrachtgevers laten weten dat we hen kunnen helpen met procesoptimalisatie én dit ook al volop voor opdrachtgevers doen.”

Een half jaar geleden ging Janneke Tack aan de slag bij KienIA binnen de vakgroep Informatisering. “Een mooie uitdaging, maar de naam Informatisering dekte wat mij betreft niet de lading van wat we doen en willen doen”, vertelt ze. “Mijn collega’s waren het hiermee eens. We zijn daarom met een groepje gaan kijken welke naam passender zou zijn. Hier kwam de naam Procesoptimalisatie uit.”

Van data naar informatie naar procesoptimalisatie

Janneke: “Dat data belangrijk is weten de meeste organisaties wel. Toch benutten zij deze niet ten volle, bijvoorbeeld omdat zij zelf niet zien welke waarde ze hieruit kunnen halen. Wij kunnen daarbij helpen. Binnen ons vakgebied houden we ons bezig met processen, bijvoorbeeld productieprocessen. Uit deze processen komt veel data voort. Deze cijfers zeggen echter pas iets als je hier een context aan toevoegt: dan krijg je informatie. Dit proces noemen we informatisering. Maar, bij KienIA gaan we verder dan dit. Wanneer je vervolgens namelijk niets met deze informatie doet, verbeter je niet je primaire processen. Wat wij doen is kennis en kunde toevoegen. Verder nemen we bepaalde randvoorwaarden of aanvullende informatiebronnen mee. Zo kunnen we op basis van de beschikbare data en informatie slim gaan sturen en adviseren en zo processen optimaliseren. Hiermee maken we de cirkel rond! De naam Procesoptimalisatie is daarom vandaag de dag veel passender dan Informatisering.”

Veel ervaring

“Eigenlijk zijn we binnen KienIA al jaren bezig met procesoptimalisatie”, stelt Elles. “We noemden het alleen nog niet zo. Dit gaan we nu wél doen. Procesoptimalisering is een continu proces waarbij je door steeds nieuwe verbeteringen door te voeren stapsgewijs je primaire processen optimaliseert. Wij zijn veel actief op het gebied van transities, bijvoorbeeld in de energie en mobiliteit, waarbij we opdrachtgevers helpen om steeds nieuwe stappen te zetten om slimmer en beter te werken. Zelf werkte ik bijvoorbeeld in opdracht van verschillende overheden aan projecten op het gebied van slimme logistiek en smart mobility, om betere beslissingen te nemen door beter gebruik te maken van het netwerk en hier slim op te sturen.” Janneke vult aan: “Daarnaast ontwikkelden we samen met een warmtebedrijf een optimalisatiemodule die de drukverschillen in het warmtenet waarborgt en tegelijkertijd het energieverbruik minimaliseert.” Elles: “En in opdracht van IJsbaan Rotterdam bekeken we hoe we de pompen van de ijsbaan beter kunnen inzetten. Ook dat is procesoptimalisatie.”

Van beleid naar actie

Robert Hogendoorn van KienIA: “Procesoptimalisatie en datagedreven werken zijn nauw aan elkaar gerelateerd. Vaak wordt hier vanuit beleid wel richting aan gegeven, maar loopt het vast bij het vertalen van deze beleidswoorden naar concrete technische stappen. Beleidsmensen en technische mensen spreken vaak echt een andere taal. KienIA verstaat beide talen en ontwikkelde allerlei ‘best practices’ om dit overdrachtsmoment te begeleiden en succesvol te laten verlopen.”

Veel voordelen

Procesoptimalisatie kan verschillende doelen hebben, zoals kosten besparen, efficiënter werken, produceren of verwerken of een capaciteitsverbetering. Ook voor organisaties die stappen willen zetten op het gebied van duurzaamheid is procesoptimalisatie een goed startpunt. Elles: “Alleen aan de slag gaan met energiemonitoring kan al gigantisch veel opleveren. Hierdoor zie je waar de energie weglekt. Wanneer je vervolgens data gaat vergelijken en zaken gaat aanpassen, zijn de voordelen nog groter. Kortom: je kunt ontzettend veel winnen wanneer je met procesoptimalisatie aan de slag gaat.”

Procesoptimalisatie voor waterschappen

Een mooi voorbeeld van procesoptimalisatie zagen we vorig jaar op een themamiddag die KienIA organiseerde voor waterschappen en drinkwaterbedrijven. In het kader hiervan vroegen wij de digitale afdeling van gemeente Hollands Kroon – die na New York tweede werd in de strijd om de Smart City Award – om een voorbeeld van procesoptimalisatie te geven.

Elles: “Het team haalde hiervoor de openbare data van leidingen op en plotte deze in de geografische laag. Deze data combineerde het team met data over plaatsen waar bomen groeien en de ontwikkeling van de grondwaterstand. Op basis hiervan kon men precies laten zien wanneer en waar de organisaties problemen konden krijgen met leidingen, door de wortels van bomen die naar het grondwater gaan. Een mooi voorbeeld van wat je allemaal kunt doen met data! Wanneer je over deze kennis beschikt, kun je hier namelijk preventief al iets aan doen. De drinkwaterbedrijven stonden versteld.”