“KienIA is sterk in het creëren van draagvlak binnen organisaties”

Hoogheemraadschap van Delfland is volop bezig met de implementatie van haar visie op procesautomatisering. De organisatie schakelde KienIA in om de vervanging van de systemen binnen één van haar afvalwaterzuiveringen te begeleiden, gekoppeld aan het ontwikkelen van een standaard passend bij deze visie. Hierna volgden nog verschillende andere projecten. Senior Adviseur Procesautomatisering Leo van Oudenaarden van het Hoogheemraadschap van Delfland vertelt over de samenwerking.

Leo van Oudenaarden: “In 2020 kwam ik bij Hoogheemraadschap van Delfland aan boord als senior Adviseur Procesautomatisering om de visie op procesautomatisering te helpen ontwikkelen. Gedurende dit traject bleek dat de systemen binnen onze zuivering in Hoek van Holland moesten worden vervangen, omdat deze verouderd waren. Al snel ontstond het idee om de implementatie van de visie op procesautomatisering te koppelen aan deze vervanging, door parallel aan de vervanging een standaard te ontwikkelen die past binnen het visietraject.”Zuivering Delfland 2

Op datzelfde moment was KienIA bezig met de ombouw van afvalwaterzuivering Harnaschpolder, die Delfluent Services namens Hoogheemraadschap Van Delfland beheert. “Het idee ontstond om gebruik te maken van de kennis die hier werd opgedaan”, vertelt Leo. “Vanuit de visiegedachte wilden we tenslotte naar één standaard toe. Door deze ombouw op dezelfde wijze aan te pakken, konden we al in deze richting gaan ontwikkelen: een mooie kans!”

Mensen enthousiasmeren

In mei 2021 kwamen KienIA en The Collective (projectleider van Harnaschpolder) aan boord bij het Hoogheemraadschap. Leo: “Hiermee beschikten we over de juiste kennis en personen om met dit project aan de slag te gaan. De vervanging van de systemen van afvalwaterzuivering Nieuwe Waterweg in Hoek van Holland vond plaats op dezelfde manier als bij afvalwaterzuivering Harnaschpolder. Naast een goede technische ondersteuning, zorgde KienIA hierbij voor draagvlak. De mensen van KienIA hebben een talent voor het enthousiasmeren van de mensen op de werkvloer, die met de nieuwe systemen gaan werken. Dit was ontzettend belangrijk voor het laten slagen van het project.”

Olievlek

Toen op een later moment bleek dat ook de afvalwaterzuivering De Groote Lucht van Delfland snel omgebouwd moest worden, gaf de beheerorganisatie – zowel de bedienaren als de functioneel gebruikers – aan deze vervanging graag op dezelfde manier te willen aanpakken als bij Hoek van Holland, het liefst ook met dezelfde mensen. Leo: “Dat was echt positief. Als de gebruikers zelf gaan vragen om de methodiek en de mensen, dan heb je de juiste snaar geraakt. Het plan werkte: de nieuwe standaard manier van werken verspreidde zich als een olievlek.”

Ondersteuning bij de visie

Parallel aan de ombouwprojecten schakelde Hoogheemraadschap van Delfland via een andere DAS-procedure KienIA in voor hulp bij het verder uitrollen en laten landen van de visie op procesautomatisering binnen de organisatie. Leo: “KienIA ondersteunde hierbij in eerste instantie onze projectmanager Jessica van Oosten op het gebied van kennis over procesautomatisering. Inmiddels zijn er drie KienIAnen betrokken: bij de begeleiding van specifieke technische projecten, ter ondersteuning van het functioneel ontwerp en het opschrijven van de standaarden en voor de marktverkenning voor de technische projecten die we gaan uitrollen in met name het watersysteem. Na wat puzzelen in het begin loopt ook deze samenwerking goed.”

Opdracht vier en vijf

Windmolen DelflandNa de eerste opdrachten binnen de waterketentak van Hoogheemraadschap van Delfland, ligt er nu ook de eerste opdracht voor KienIA binnen de watersysteemtak: voor de binnenstad van Delft. “Ook hier is KienIA weer betrokken”, vertelt Leo. “Mede omdat het ook hier erg belangrijk is om draagvlak te creëren en het bureau hier erg sterk in is. Tot slot is KienIA nog met drie collega’s betrokken bij het traject Procesautomatisering BIOlogisch: een cybersecurityproject waarvoor in een ander deel van de organisatie opdracht is gegeven. De uitgebreide kennis en kunde van KienIA op dit gebied is binnen dit project erg prettig. In het begin hebben we echt wel moeilijke gesprekken moeten voeren om een aantal onderwerpen met elkaar te verbinden, maar inmiddels is ook vanuit dit cybersecurityproject regelmatig afstemming en wordt meebewogen in de richting van de visie. Zo komt alles samen!”

Oog voor de relatie

De samenwerking met KienIA is erg prettig, vindt Leo. “KienIA onderscheidt zich in haar aanpak van concullega’s door écht oog te hebben voor de relatie – ook wanneer dit niet direct van commercieel belang is. De medewerkers houden ook buiten projecten contact. Tijdens projecten organiseren ze sessies zoals themamiddagen en houden ze continu een vinger aan de pols om te kijken of alles goed loopt. Het contact is erg informeel en de lijnen zijn kort: hierdoor kun je snel schakelen en makkelijk zaken afstemmen. Ook onze beheerders en bedienaren zijn bijzonder te spreken over de manier van werken van KienIA: zij voelen dat er naar ze geluisterd wordt en meebewogen wordt. Dit helpt mij weer in mijn rol om het draagvlak dat we nodig hebben te creëren en te koesteren.”

Daarnaast zit de toegevoegde waarde van KienIA aldus Leo ook in de kennis en kunde van het bedrijf. Ik hoef mij nooit af te vragen of de collega’s mij wel volgen: dat doen ze absoluut en ze hebben hierbij aan een half woord genoeg. Dat is heel prettig. Tot slot stralen de medewerkers werkplezier uit. Dat werkt aanstekelijk! Ik hoop dan ook dat we nog een lange tijd samen zullen werken.